23 May 2011

32 weeks & 0 days pregnant. Only 56 days to go



aci tak tajuk macam ni? haha. tiru sticker kat atas tu..  ^_^

salam senyuman semua . . . . !!!

aku nak sambung citer ni... minggu lepas benti sampai bulan kelima.. bulan yang di akhir-akhir waktu tu aku kembali sihat dan aktif.. hihi! Alhamdulillah . . .  memang semangat ohh time ni. walaupun kadang-kadang tu macam cepat mengah gak la.. sebab badan memberat kan...

  • bulan keenam... aku gi checkup.. berat adalah naik 4kg! hohoho... patutlah kan.. mengah sesajer...kahkahkah. dasar tak sedar diri aku ni. time lemah lembik, melepek stok ko orang paling kesian. tapi bila dah sihat...... langgar je semua. hahaha.. tapi betol ohhh... time ni memang selera aku giler-giler punyer.. bekpes wajib pagi-pagi sebab pagi-pagi lagi perot dah kruukkk kraakkk... pastu makanan heavy plak tu.. kalau tak nasi lemak RM1 tu 2 bungkus.. mesti roti canai 2 keping.. perhhh... memang terbaik la kan.. sebab kalau time tak peknen, memang tak la aku nak makan macam tu... dulu setiap kali makan, mesti ada balance untuk dihulurkan kepada en.sOmi.. ce sekarang........... selamber je aku abeskan semua.. en.sOmi plak yang order roti canai 1 keping.. tapi aku yang 2 keping. wakakkakakakka... Alhamdulillah.... memang time ni aku sihat betol... cuma mengah tu lain citer la...

time ni memang seboleh-bolehnye aku aktifkan diri.. siap ajak en.sOmi gi jogging lagi kat taman tasik permaisuri tu.. punye la semangat, siap kata.. minggu ni kita gi permaisuri.. minggu depan kita gi titiwangsa plak tau... hahahhahaha.... semangat ok. semangatttt.... tapi yang tertunai hanya gi permaisuri je.. kahkahkahkahkahkah... ehhh... bukan sebab dah malas ok.. tapi sebab dah takde weekend yang free... tiap kali weekend je mesti ada aktiviti.. hahaha..

aku memang suka gerak sana gerak sini.. lebih kurang macam cabar diri sendiri la... ohh sebenarnye bulan keenam ni la first time aku kena cramp.. punyalah jaga tamo kena cramp tapi kena gak.. seb bek kejap je, dalam 5 saat je macam tu.. tapi sebab first time, so sakit otot tu lama gak la... sebab blur tak tau nak wat cemane... tu yang lagi semangat nak banyak gerak-gerak sampai gi taman bagai... ye la kan... aku ni kan kategori 'lemah lembik'.. so, bila rasa sihat tu.. kalau boleh nak buat semua benda tanak orang pikir kita ni lemah.... tanak orang asyik kata "meh sini la aku angkat, sian aku tgk ko.." "takpe-takpe, ko jalan dulu.. sian ko tak larat.." huhuhu... awal-awal memang seronok la kan... rasa paling disayangi seluruh dunia.. haha! tapi bila dah banyak kali tu... rasa macam down pun ade... sebabnye rasa macam... apehal...... ingat aku ni lemah sangat ke? asyik kena bergantung ngan orang je...... hahha.. emo. padahal tu la hakikatnye.. kuakakaka...

  • bulan ketujuh... sap sup sap.. eh...ehh... dah 28 minggu dah aku sekarang?? huihhh... bulan keenam nak ke bulan ketujuh memanglah sangat cepat masa berlalu... bila sebut minggu tak nampak sangat.. tapi bila sebut bulan... huuuiiiiihhhhh.... dah tujuh bulan weh... kira kalau ikutkan dah boleh bersalin dah ni... huhu... time ni baru nekad betol-betol gi jusco nak beli barang... selalunye gi mana-mana tu masuk gak section baby.. tapi gi tengok-tengok.. survey-survey harga ngan barang je la... tapi kali ni memang terus gi sana bawak list, bawak duit, bawak j card. hahaha.. Alhamdulillah... rezeki anak.. nak jadi citer time tu ada less 5% untuk setiap barang baby bagi pemegang j card.. so, dengan bajet yang sedia ada untuk barang anak ni... still ada balance lagi walaupun 80% barang dah beli...  ^_^   start dari tu.. kitorang start beli satu baju satu kedai bila ada yang berkenan.. lagi pulok dah tau jantina kan... hahaha... (sebelum ni.. pegang konsep survey dulu.. beli kemudian ~ walaupun berkenan).

time ni memang perot aku dah ke depan sangat dah... jalan pun laju sket dari siput je.. hahaha... nak melangkah dari tempat tinggi ke rendah or dari tempat rendah ke tinggi pun kena berpaut.. nak naik tangga pun berpaut.. langkah berjaga-jaga... orang kata, time macam ni dah tak boleh tunjuk terror macam ko boleh buat semuanya tanpa bantuan orang lain.. kena ingat nyawa yang lagi satu kat dalam tu.. kalau ko jatuh, ko sorang yang luka, takpe.. benda nampak.. tapi yang kat dalam tu....... jadi apape, sape yang nyesal? ko jugakkkkk...... ho.ho.ho. tapi ada gak ketika yang aku cergas. boleh jalan laju. huhu.. semua bergantung pada keadaan semasa. semangat aktif 5 minit.. lagi 35 minit dok diam ko di sana. hahhahahaha....

bulan ketujuh ni jugak, rezeki melimpah-limpah.. Ahlamdulillah... rezeki datang dalam pelbagai sudut... antara sedar ngan tidak je.. so, memanglah kita kena mempercayai rezeki anak tu memang ada... aku dulu ngan en.sOmi selalu la............ amik pen ngan kertas, buat kira-kira perbelanjaan bulanan.. belanja kita setiap bulan sekian sekian.. baki sekian sekian.. huiiiihhh... mane nak simpan duit nak beli keperluan anak.. mana nak simpan duit untuk spare apape keperluan time bersalin.. mane nak simpan duit nak buat majlis lepas anak lahir.. mane nak simpan untuk tabung kecemasan.. pastu nak pikir gak duit untuk ubat-ubatan time pantang kan... tukang urut, ubat, jamu, semua tu kena duit gak... huhuhuhu.... banyak ohhhhhhhh..... selalunya bila macam tu.. aku akan akhirkan dengan cakap 'lain kali kita pikir lagi la ye...' kat en.sOmi.. aci tak macam tu? hahahahaha....  tapi aku takde la diam macam tu je... aku memang la selalu doa dan percaya, murahkan rezeki kami sekeluarga... huhuhu.... dan tanpa sedar.. sekarang ni dah lengkap dah keperluan dalam beg yang nak bawak gi sepital time bersalin nanti. yang dalam bakul pun dah lengkap. sekarang tinggal air selusuh je belom buat lagi... ^_^

ohh.... aku ada attend anternatal class kat hukm sabtu lepas. Insyallah, aku akan bersalin kat sana. memang best ohhhhhhhhh kelas tu..... misi-misi kat situ pun best... agaknya sebab diorang pakai baju biru kot.. sebab tu cara diorang lain... yang selalu misi garang-garang tu kan pakai baju putih... grrrrr.... so, cara diorang memanglah sangat berbeza. err... sory yer misi baju putih.. ni pendapat sajerr...

minggu ni aku dah masuk 32 minggu yang bersamaan dengan 8 bulan.. 8 bulan yawww... bak kata penceramah anternatal class ritu... bila masuk 30 minggu tu, sepatutnya dah sedia dah untuk deliver.. dah dekaaatttttt sangat dah.. huhu...

perasaan?

nebes memanglah tersangat-sangat nebes.... tapi more positive way la sekarang ni.. sebab dah attend class kan... next entry aku citer ape yang aku dapat dalam class tu ye... banyaaakkkkk sangattttt...... dah sangaaatttttt lah berguna.. huhu.. walaupun orang kata teori tak sama dengan praktikal.. tapi sekurang-kurangnya kita ada persediaan mental... mind power kan hebat !!


.

2 comments:

  1. Please do welcome visit www.anagallery-suhanaoct@blogspot.com & www.suhanaoct.blogspot.com ..tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...