03 August 2015

Happy 4th Birthday Nur Sakinah !!!


Maaf ye anak..
Omak demam denggi time 22 Julai 2015
Tapi ibu tak lupa.. hihih....







Kakak Nur!!!!!!Happy Birthday Kakak..
Ibu, Ayah, Adik..semua2 saaaayang Kakak banyak-banyak... Untuk Kakak, 
ibu nk bgtau yg hobi kakak ialah MENANGIS....ya ampuunnnn...... 
*emotion picit kepala juta2 kali + keluar asap kt hidung bilion2 kali + petir sabung menyabung*

perkara yangg ibu dengan ayah memang tak paham kenapa kakak perlu menangis..erghhhhh..nangis, nangis, nangis...ohh nk susu..nangis, nangis, nangis..ohh nk tdo..nangis, nangis, nangis..ohh ok, sekarang ibu plak yang nangis...

well...cemane2 pun ibu ayah tetap sayang kakak banyak-banyak..
kakak anak sulung kami, yang bawa banyak perubahan dalam hidup kami termasuk opah dgn tokwan jugak opah zaimah.. 
tima kasih kakak sbb selaluuuuu protect adik...
kakak good..kakak suka school..kakak suka solat.. 
ibu ayah doakan kakak menjadi ank yg solehah dan mendapat kebaikan dunia akhirat.. ๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹







semalam.... 2 Ogos 2015...
kakak tindik telinga...atas permintaan kakak..
ibu nervous sebab tau nanti kakak sakit..
walaupun kakak excited sangat...
kelakar pun ada... hahaha...
sian kakak sakit.... ayah pun marah ibu sebab bagi kakak sakit...
tapi itulah perempuan...
perlu sakit untuk menjadi perempuan....
sakit tu yang akan menjadikan kakak wanita tabah besar nanti..
banyak lagi yang kakak perlu tempuhi...
kuatkan semangat ye kakak...
kakak perlu menjadi kuat...
perempuan perlu kuat dalaman untuk menjadi ibu suatu hari nanti..

bunyi over kan kakak...
kakak baru 4 tahun..
hahahahahhahahahahhaha....

#typicalmakmak
#iloveyoulaaahhhh


.

13 July 2015

HAPPY BIRTHDAY KE 2 MUHAMMAD MUAZ !!


Alhamdulillah.....
Terima Kasih ALLAH utk 2 thn ini...Terima Kasih ALLAH utk kurniaan ini...


Utk Muhammad Muaz Bin Mohd Zaki.. Ibu, Ayah dgn Kakak Nur sayaaannggg Muaz banyak2..


Walaupun..Muaz suka mintak dukung terutama time ibu masak..pastu kakak dtg kacau kt dapur sbb xde kwn..last2 bergaduh sbb memporak perandakan dapur time ibu masak..lalu, ayah serabut dan ibu xyah masak.. (eh, mcm best je part ni.. :P) 


Walaupun...Muaz suka berebut barang dgn kakak sampai kakak nangis meraung2..kalau adik xnk beralah, berlaku kejadian jerit pekik, cubit mubit dan kejar mengejar yg mana ibu selalu biar dan pantau je pengakhirannya..hahaha....selalunya adik akan bg jgk brng tu kt kakak bila mintak dgn baik dan bodek..hihihii...nampak tak? sbnrnya dia ni saje suka menyakat kakak je?? (emotion picit kepala)


Walaupun...Muaz pantang tgk ibu baring, lajuuu je nk mintak susu (bfeed) sampai kdng2 ibu giveup nk teruskan bfeed (huwaaa....sorry adik)..tp ibu tau ibu akan rindui moment2 ni....huhuhuuu... 
Walaupun...itu ini dan mcm2 lg pun..pun... (insert emotion picit kepala lagi dan lagiiii) erghhhh.... 

TAPI


Muaz xkedekut cium, friendly dan happy cheeky boy sampai ibu, ayah, kakak, opah, achu, mak ilah geramm nk picit2 je muka dia tu.....hahahhaa.... 


WeLOVEu muhammad muaz..

Ibu doakan muhammad muaz...menjadi anak yg soleh dan taat agama..
ibu dan ayah ikhlas menjaga muhammad muaz LILLAHI TA'ALA...

 ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ๐Ÿ’–๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹    13.07.2015






tima kasih achu for the present..
fire! fire! 


.

23 June 2015

ASSALAMUALAIKUM | JUN 2015

Allahu....
Rindunya tak terkata..
Tiba-tiba pulak harini terasa nak bukak blog sendiri..
Hari-hari blogwalking blog orang je..
Rinduuuuu......

Baca last post..
Terus senyum sendiri..
Perihal anak-anak..
Kihkihkih...anak-anak okehhhh...
Hadoiiii...

Diorang la madu..
Diorang la racun..
Diorang la bunga..
Diorang la nestapa..
eh
macam tak kena..
hahahahha...

Seribu satu cerita kalau nak bukak hal anak-anak ni..
Dah besar dah diorang..
Terima Kasih ALLAH..
Kurniakan anak syurga yang membahagiakan..
Terima Kasih ALLAH...
Beri pinjam tenaga yang sungguh superb
untuk jaga diorang

Allahu...Allahu...

Rindu anak..








Love u sayang!!!


09 June 2014

Al kisah anak-anak

halu halu haluuu
buat ape tuu
hihihi..last update januari 2014
sooo kesian kat diri sendiri
hahaha
ni terasa nak update pun sebab rasa nak abadikan cerita muaz dalam ni..
anak sulung dulu kemain rajin update monthly progress
siap rase bersalah lagi if lewat walaupun sehari
ce tengok sekarangggg
soooo kesian...hahaha

okk..mari bercerita...
by today..sakinah lagi sebulan nak masuk 3 tahun
dan muaz lagi sebulan jugak nak 1 tahun!!!
cepat tak cepat jugak la masa berlalu
macam-macam terjadi
alhamdulillah semua dapat ditempuhi dengan izinNya

berat latest sakinah 12.2kg
berat latest muaz 8.4kg
alhamdulillah sakinah naik jugak berat dia yang lama statik 10kg
muaz ade sikit turun sebab masa nak masuk 10 bulan ritu
muaz demam, batuk, selesema
batuk dia teruk jugak la..
orang kata demam nak pandai..
pandai duduk..muaz pandai duduk 10 bulan..
merangkak 9 bulan...tumbuh gigi 10 bulan..

tu sekarang dok rajin meniti..
pantang nampak tempat boleh capai untuk berdiri..
mesti laju-laju nak tahan untuk bangun..
bila berjaya bangun berdiri, muka bangga tak boleh blahh...
berdiri tu boleh plak joget-joget.. goyang badan dengan gembira..
tersengih-sengih kecikkan mata sampai hidung ngan mulut tu terangkat-angkat..
nampak gigi 4 batang.. 2 batang bawah, 2 batang atas..
iiissshhhhhhh..... geram aku..
memang pastu aku terus amik gomol-gomol..
kiss-kiss... uli-uli satu badan..
lagi kita uli, lagi dia meronta-ronta nak lepaskan diri..
laggggiiiiiii aku picit-picit badan dia..
hahhahahahha...
suka.
bahagia.
hilang terbang semua marah sebelum tu yang stress kena duduk jaga belakang takut jatuh..
ye la.. budak gomok blum boleh berdiri stabil tapi konfiden lebih nak berdiri kan..
huhu..
hai la anak....

seronok jadi anak kecik kan...
semua pun bolehhh...
muka comot pun nampak comel..
mulut masam bau susu pun orang suka bau..
hahahaha...

semoga anak-anak ibu terus membesar menjadi anak yang soleh dan solehah..
ustaz dan ustazah..
faham agama dan jugak mengamalkan agama Islam dengan betul..
nanti dah pandai, ajar ibu ayah bila kami tua nanti k...
iloveyou darling anak-anak ibu.....




.


30 January 2014

Nur Sakinah & Muhammad Muaz | sama & beza



Muaz anak kedua
Alhamdulillah mengandungkan Muaz aku tak banyak masalah
takde insiden muntah tahap gayut kat sinki
memang sihat walafiat sampai bleh meniaga
meniaga maruku
sanggup gi kelas untuk belajar buat maruku
sanggup tido lambat untuk buat maruku
sanggup bawak berat-berat gi ofis untuk jual
huihhh kenangan.
tima kasih kat abam (read en.sOmi)
sebab beliau lah yang support 80% dalam ini cerita
beliaulah yang tukang goreng maruku
i is belakang tabir sediakan bahan & depan tabir sebagai penjual
gahahahahahaha...
lagi 20% tima kasih kat mak ayah
sebab ada ketika, mak ayah jaga sakinah dengan rela hati

jadi beza peknen sakinah dengan muaz
time sakinah, i is kenot do anything
dok layan diri, jaga diri
if ada masa dok buat sudoku
dok baca novel (kot)
takpun dok mewarna (boleh)
time peknen muaz, i is very the rajin
sampai satu ofice kagum wow wow wow
hari-hari semangat buat maruku
dan Alhamdulillah rezeki muaz
jualan sangat laku!!
terima kasih Allah sebab bagi tenaga yang superb

bila lahir muaz..
aku masih bertenaga
aku sendiri kagum dengan diri sendiri
bila fikir balik dihari melahirkan muaz
Allahhuakbar..... hebat kuasa Allah bagi aku tenaga macam tu
memang aku pun tak percaya dengan diri sendiri masa tu
huhuhu..

Sakinah ketika lahir, takde jaundice
Muaz ada jaundice hingga tahap prolong jaundice
Sakinah tak pernah warded
Muaz warded di NICU PPUKM untuk 5 hari!
Sakinah fully breastfeed sampai 2 bulan je kot.. ke tak sampai.. tak ingat dah..
Muaz still fully breasfeed till now!!
Alhamdulillah.......
Sakinah cerah macam diana amir
Muaz kurang cerah macam adi putra (auuuwww.. melt..) >_<
Sakinah slim (read : kurus)
Muaz fit (read : debab sedap digomol)
Sakinah makan memilih
Muaz suka makan
Sakinah soft, manja
Muaz macho, manja
Sakinah suka mengamuk tak dapat barang
Muaz suka berebut, berusaha  sampai dapat untuk dapat barang
Sakinah suka makan barli
Muaz pun suka makan barli
Sakinah suka main-main, gurau, sakat, cak-cak adik
Muaz suka gelak mengekek-ngekek walaupun kakak setakat sergah dia je
Sakinah suka kacau adik tido
Muaz tunggu kakak kacau time dia tido
Sakinah akan menjeling kalau ade strangers yang tegur dia
Muaz akan senyum boleh jadi mengekek-ngekek dengan sesape je
Sakinah 30 bulan = 10kg
Muaz 6 bulan 8.30kg


teeeetttttttttt....
nanti kita sambung lagi.. hihi..



.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...