01 August 2012

HOMEMADE CHAR KUEY TEOW TURUN TEMURUN







Resepi by mummy darwisy . . .
Resepi asal dalam internet . . .

so... sila rujuk SINI untuk resepi asal...

dan itulah yang dikatakan turun temurun... hikhikhik...


resepi bawah ni berdasarkan resepi asal untuk simpanan sendiri tapi disertai versi sendiri... hahhaha..


note : cara masak dicadangkan adalah satu pinggan sekali masak.. nak masak sekali banyak memang tak reti.. kira macam kat kedai la... dia memang buat sepinggan sekali masak kan.......  ^_^

hasil untuk paste ni bleh buat untuk 8 pinggan...




BAHAN - BAHAN UNTUK PASTE

  • 200 gm udang  / kira sorang 3 atau 4 ekor X 8 pinggan
  • 250ml air / agak-agak menutupi udang
  • 4 ulas bawang putih di ketuk / sama
  • 6 sudu besar sos tiram / sama
  • 3 sudu kecil  kicap pekat / sama
  • 3 sudu besar  kicap manis / sama
  • 1 sudu kecil petis / tak letak sebab elergik
  • 2 sudu besar pati ikan bilis / guna serbuk pati ikan bilis knorr
  • 2  sudu kecil  garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sudu kecil) /sama
  • 1 sudu kecil gula /sama


Untuk Mee
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sudu besar cili boh
  • kerang - tak letak
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur / aku guna 1 biji telur sepinggan

Cara-cara


UTK PASTE- 


Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....


Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.




UTK MEE- 


Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. (kalau nak kuah banyak... lebihkan 1 sudu pun bleh..) Masukkan udang yg telah direbus tadi dan  kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.


Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.




**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jd 1 sudu besar.


Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi kalau rasa cam tawar leh adjust eh..


ni hasil pertama aku buat... berkuah...


yang ni kurang kuah..


paling penting............... memang sedap! terbaik!!!
ikut je resepi dia bulat-bulat.. memang sedap giler!!!
buat sekali nak lagi...


tq to mummy darwisy sebab masak haritu...
sampai sekarang memang teringat-ingat.....




.



1 comment:

  1. Memang sedap jugak char kue teow nie... next time nak mintak tambah telur extra yea....hihihii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...