13 December 2011

MURTABAK MEGI MASTERCHEF


ohoh.. ohoh.. ohoh..
masterchef kunuuuuunnn..
resepi kacang goreng tanah boleh la kasi up kat blog.. wakakkaakka...
haku tak kira! haku ni kategori buta resepi.. memang kelaut la kalau nak masak ikut resepi ni kan... kalau masak harini, pastu en.sOmi puji uuuiiiiii..... sedapnyeeerrr... bila bulan depan beliau soh masak macam tu lagi balik terus la aku #matakeatasbuatbuatpikir sebab aku dah lupe cemane masakan hari tu boleh sedap. so, bila harini masak sedap haruslah dinikmati sepenuhnye sebab lepas ni tak mungkin atau lebih tepat tak akan dapat dah rasa sesedap tu... muahahhahahahhaha... sian aku kan...

disebabkan alasan itu... aku ditayangkan.... masakan masterchef dhiya!!

#soundeffectbunyimercun pom pom pom


BAHAN-BAHAN :

1 paket megi
2 biji telur
carrot
capsicum
sosej


CARA A :

 1)  masak / rendam / rebus megi sampai kembang (tahap kembang megi adalah ikut citarasa).. pastu tos air.. kira macam nak wat megi goreng tu...

2)  hiris carrot & capsicum & sosej sehalus / senipis yang boleh (sosej tu rebus dulu)

3)  taburkan perencah megi kat megi yang dah tos tadi

4)  campak semua bahan-bahan hirisan tadi dalam megi dan gaul rata. diulangi, GAUL RATA yehh...

5) pecah sebiji telur, pastu gaul rata lagi...

6)  biar 'perap' sekejap.. nak bagi telur tu 'melekatkan' megi dengan bahan-bahan lain


note I: bahan hirisan tu sebenarnye sukahati korang nak letak ape.. nak letak carrot dengan daun bawang je pun boleh.. taknak letak sosej pun boleh.. nak letak daging kisar pun boleh... cuma dicadangkan untuk masak dulu semua tu...  >_<

note II: 1 bungkus megi = 2 biji telur



CARA B :


jom goreng!


hasil semua benda dalam satu mangkuk



tadi dah gaul sebijik telur kan.. ni gaul lagi sebiji.. gaul rata.. biar je dia sebati..


pastu panaskan kuali dengan api sederhana
ehhh... kalau kita kan... kita suka memula tu api keciiikkk jeerrr... dah letak benda yang nak digoreng tu barulah kuatkan sket api... barulah tak hangus... gituu...


ta -  da ~~~
kuali dah panas.. terus campak je semua dalam kuali..
biar dalam bape minit.. agak-agak bahagian bawah tu dah kering & tak pecah bila dibalikkan.. maka, bolehlak dibalikkan...

dan hasilnye macam ni laaa....
macam masak telur dadar tu jeeerrrr...
cuma macam aku, aku kan bukak api pelan.. so, agak-agak boleh balikkan.. aku balikkan.. pastu balikkan lagi.. tekan-tekan sikit.. balikkan lagi.. dan seterusnye sampailah puashati dah masak...


bila dah masak.. buh je la atas pinggan dan hias ikut ape yang ade disekeliling.. haha!
*macam telur dadar je kan  =_=

 
ni 1st trial aku.. so, tengah-tengah dia kurang kering.. masak.. cuma tak menjadi sangat macam yang kat hujung tu.. huhu... dicadangkan buat tebal sket sebab baru 'terasa' bila makan.. aauumm... pastu lagi pastikan time gaul-gaul tadi mesti bagi rata tau.. sebab kalau tak, nanti perencah tu masin sangat & boleh ganggu feeling sedap time makan.. huahuahuaaa... #sangat

perencah yang dicadangkan mestilah perencah kari... kata mastercheffffffff......  =P



sakinah yang semakin kurus meninggi dan suka mengusik orang..  >_<




.




3 comments:

  1. megi tgk x syokk!!
    tp tgk anak dara nih...terus clik2 large saiz.

    bulat mata kamu yer si comel....kuwus sebb dah mula nak xplore mcm2 kan..jji sihat kan.:)

    ReplyDelete
  2. wowo!! yummy! hi chef Mar ;p

    bulatnya mata sakina!!

    ReplyDelete
  3. elin : saje letak gambo ni nk tnjuk dia memaaaaannggg suka bulatkan mata besar2 mcm tu..hahaha..

    Shin : hi shinaz,jgn lupe cube resepi i ye..miahahahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...